Monday, September 30, 2013

SAMBAL PETAI TUMIS UDANG


oleh kerana nak habiskan produk petai.. nampaknya jhari hari makan petai.. adoii.. sedangkan badan ni bukannya larat sangat nak makan buah berangin.. x lama lagi kompom sakit kepala la jawabnya...

SAMBAL PETAI TUMIS UDANG

Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
1-3 keping petai - di kopek
4-5 ulas bawang merah kecil
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10-15 tangkai cili kering
Seketul kecil belacan
Sedikit asam jawa
1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
Garam dan gula

Cara-cara

Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
Masukkan petai, udang, bawang besar, belacan, garam & gula secukup rasa. Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.
Hidangkan dgn nasi panas.

No comments:

Post a Comment