Friday, September 6, 2013

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI


alahai lama betul x makan petai ni... gara gara semua ahli keluarga x suka... hanya akak sorang je yang suka... huhuhu... tapi yang heran tu.. dorang teringin juga nak rasa sambal tumis akak ni...  tapi hanya pilih sambal ikan bilis jer... banyaklah tergolek isi petainya... sebenarnya kalau ambil sambalnya pun bau petai yang semerbak tu tetap ada... x kemana hilangnyakannnn... mr somi adalah juga curik curik makan petainya... bila sakit perut salahkan petai lak... heyy.. cik abe... si isteri makan x de pape pun... malah bertambah tambah selera makan...

RESIPI SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI

1 mangkuk kecil ikan bilis - dibersihkan, tumbuk x lumat sangat dan digoreng lalu diketepikan
2- 3 papan petai
10-15 tangkai cili kering - tumbuk 1/2 lumat
5 biji bawang merah - tumbuk halus
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
sedikit jus asam jawa
sedikit belacan
minyak menumis
garam
gula
bawang besar - dipotong bulat

panaskan minyak tumis bahan yang ditumbuk hingga garing dan berbau harum
masukkan asam jawa dan masak lagi hingga kering.
masukkan belacan. kacau lagi hingga sebati.
masukkan ikan bilis yang goreng tadi dan petai serta bawang besar yang dipotong bulat.
perasakan dengan garam dan gula.masak lagi hingga betul betul kering.
siap.

* boleh masukkan sedikit shj sos tiram dan sos tomato.. tapi masaklah juga hingga kering

No comments:

Post a Comment