sebenarnya x de hasrat pun nak buat laksa ni... bukan x suka makan tapi x de dalam senarai nak buat lagi... tapi masa shop baru baru ni ternampak laksa basah... huhuhu.. rasa lama betul x makan... akak memang suka laksa basah dari laksa kering tu... terus ambil 2 peket dan ambil sekali daun kesum serta ikan sadin... balik umah baru terfikir sebenar nak buat laksa siam ala thai tapi dah terbeli daun kesum... wp tau boleh digunakan dalam masak asam pedas..malaslah pulak nak masak tu...
sesampai je di umah terus buat kuahnya.... dapatlah makan laksa ni untuk dinner...
LAKSA POWER
1 kg ikan sadin / selayang - buang perut cuci dan rebus bersama asam keping. asingkan tulang dan blend isinya tapi jangan terlalu halus sangat x sedap sebab kurang rasa ikan dan jadi cair kuahnya
1 kg laksa basah
bahan blend:
25 tangkai cili kering kerinting
3 bj bawang besar
5 ulas bawang merah
belacan sebesar ibu jari
3 batang serai - ketuk
2 ikat daun kesum
bunga kantan - hiris (jika suka)
asam keping- ikut kemasaman sendiri
garam secukupnya
air untuk blend ikan dan kuahnya
setelah blend ikan tu dan campurkan semua bahan di atas... dan masaklah sehingga mendidih secukupnya. bila lama kita masak barulah asam keping tu kembang dan masamnya keluar. rasa masam pedas serta masinnya seimbang.
* jika boleh masak hari esok baru makan
bahan hiasan:
timun - hiris mancis
bawang besar - belah 2 hiris melintang
daun salad - hiris
cili merah dan cili api - hiris
bunga kantan - hiris (jika suka)
No comments:
Post a Comment