Friday, March 21, 2014

AYAM GORENG 65


ayam ni akak pernah buat kat sini dulu.. tapi yang tu resepinya akak buat semua ikut resepi sosnya sekali tapi kali ini akak halfkan rsepinya.. akak hanya buat untuk ayam gorengnya saja tanpa sos.. rasanya lebih sedap.. terasa ayam mamak yang jual di restoren mamak tu

AYAM GORENG 65

Bahan A:

1 ekor ayam potong 10/12, bersihkan
1/4 cawan tepung jagung
1/4 sudu teh warna merah
1/4 sudu teh warna kuning
1 biji bawang besar }
4 ulas bawang putih} kisar
1 cm halia }

daun kari pulai - akak tambah
Minyak untuk menggoreng

Bahan B:( kali ni akak letak sos)- hanya goreng saja

1/4 cawan cili sos
1/4 cawan tomato sos
Minyak secukupnya

Cara

Gaul semua bahan A dan perap selama 4 jam atau lebih baik semalaman dalam peti ais. Goreng hingga masak, angkat dan sejukkan.
Panaskan kuali dengan api kecil, tuang sedikit minyak dan goreng ayam yang di perap tadi


 * (yang ni akak x buat..) - Masukkan cili dan tomato sos. Biarkan panas baru masukkan ayam goreng. Balik-balikkan hingga rata dan kering. Angkat. [jangan lelama]

1 comment: