Monday, March 31, 2014

RENDANG TOK


baru baru ni anak anak balik dan rakan sekerjanya pun ikut bersama kebetulan ada salah seorang rakan sejawat mereka mendirikan rumahtangga jadi di samping dorang g kenduri di Manjung dan berkelah di Teluk Batik sempat jugalah mereka singgah ke rumah..
harap jangan serik dengan juadah yang cik sediakan.. serba ringkas juadahnya ayam goreng 65, rendang tok, rendang Pulau Pinang, kari ikan nyok nyok, sayur khailan ikan masin, sambal belacan dan ulam..



RENDANG TOK tradisi Perak

A


500gram daging (diptg 2 inci)

10sudu makan kerisik
6 sudu makan gula merah
2setengah kilogram 
santan
Garam secukup rasa

BAHAN B (DIHIRIS)
2 helai daun kunyit
12 biji bwg merah
5 ulas bwg pth
1 inci halia
Setengah biji kelapa-tdk terlalu tua. (Dibakar dan diptg 2 inci memanjang)pu3 x boh bda ni.

BAHAN C(DIKISAR)


2 inci kunyit hdp

10 biji bwg merah
6 ulas bwg pth
2 inci halia
6 btg serai
2 inci lengkuas
1 sudu biji rempah
150 gram cili kering
Setengah sudu makan jintan manis
Setengah sudu makan jintan pth
Setengah sudu teh lada htm
2 inci kulit kayu manis
8 biji buah pelaga
10 biji bunga cengkih
6 biji bunga lawang.

CARA MEMBUATNYA

1. GAUL DAGING DGN BAHAN YG SDH DIKISAR.

2.BIARKAN SEKETIKA,PALING ELOK SEMALAMAN.
3.MASUKKAN KE DLM KUALI ATAU PUN PERIUK DAN MASAK HINGGA DAGING LEMBUT.
4.MASUKKAN BAHAN2 YG DIHIRIS DAN BIARKAN HINGGA MENDIDIH.
KEMUDIAN,MASUKKAN KERISIK,SANTAN,GULA MERAH DAN GARAM SECUKUP RASA.
KACAU RENDANG HINGGA SEBATI DAN ANGKAT SELEPAS KUAH AGAK KERING.

No comments:

Post a Comment