Wednesday, April 16, 2014

KEBAB AYAM


rasa teruja nak buat kebab ni lagi pun bahannya mudah cuma akak x de stok tomato cerry je... x sanggup nk beli sebekas rm7.90 buahnya boleh dikira dengan jari..
apa apa pun kebab yang akak buat sendiri ni memang puas hati dan paling sedap makan ketika masih panas panas lagi..


~ RESEPI KEBAB AYAM ~ 
CHEF ZAINAB 

Siaran : Selasa 8/4/2014 di Perakfm

BAHAN-BAHAN PERAPAN :
- 500gram isi ayam
- 1 biji bawang
- 2 biji tomato (sedang)
- 2 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
- 1/4 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk jintan ketumbar
- 1/2 sudu stok ayam
- 1 sudu teh serbuk cili (paprika)
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar tomato puri
- 1 sudu besar madu
- sedikit oregano
- garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :
- 2 biji bawang besar (dibelah 4)
- 1 biji cili benggala merah
- 1 biji cili benggala hijau
- 1/2 biji carrot (dipotong)
- cendawan butang
- ulas bawang putih
- biji tomato ceri
- lidi sate
- sedikit minyak

CARA-CARA :
1. Potong dadu isi ayam (2inci x 2inci)
2. Kisar semua bahan perapan dan gaulkan bersama ayam selama 2 jam.
3. Cucuk ayam berselang seli dengan bahan sampingan yang dipotong dadu.
4. Bakar kebab ayam sehingga masak dengan api yang sederhana.
5. Bolehlah dihidangkan panas-panas bersama sos cili, sos lada hitam atau mayornaise.

No comments:

Post a Comment