menu kegemaran kami sekeluarga...
AYAM PANGGANG PERCIK
Bahan-bahannya:-
1/2 ekor ayam
Bahan A
2 atau 3 batang serai
serbuk cili
serbuk kunyit
santan
halia 1/2 inci
lengkuas 1/2 inci
bawang merah 4 biji
bawang putih 2 biji
Santan kalo kotak kecik dah laa(separuh guna masa nak blend, separuh masukkan ke dlm periuk)
Bahan B
asam keping
bahan perasa
gula
garam
Cara-caranya:-
UTK KUAH
Kisar kesemua bahan diatas (bahan A) dan masukkan bahan B..dengan santan . Untuk mengurangkan kepekatan, tambahkan sedikit air Kalau guna santan bukan dalam kotak, guna air lebihan terakhir santan yang diramas.
Kemudian masukkan kedalam santan yang telah diblender tadi kedalam santan yang telah dimasukkan ke dlm periuk dan masukkan ayam.masaklah sehingga ayam setengah masak. kemudian keluarkan ayam. kuah teruskan masak hngga kepekatan yang kita inginkan
Panaskan api.
UTK AYAM
Bakar ayam dan siramkan dengan kuah . Separuh daripada kuah tadi disimpan untuk dibuat kuah siram atas ayam .
* Hidangkan bersama nasi panas. Insya Allah, terangkat :)
No comments:
Post a Comment