suka... dh lama x masak ni...
KARI TUMIS DARAT IKAN MASIN TERUNG
BAHAN2NYA;-
ikan masin(isi@tulang)
3 biji terung bulat dibelah 4 - akak hny ada terung panjang
3 keping asam gelugor
sebungkus rempah kari ikan
santan secukupnya
garam
serbuk perasa
BAHAN TUMIS DARAT;-
3 ulas bawang merah(dimayang)
2 ulas bawang putih(dimayang)
2 tangkai daun kari
sedikit halba campur
CARA2NYA;-
ikan dipotong dan direndam utk kurangkan masinnya.
rempah dimasukkan dalam periuk..masukkan segelas air..masak diatas api sederhana hingga hampir kering.
masukkan santan.(jgn terlalu cair) serta terung..kemudian masukkan ikan tadi.
masak hingga terung empuk.kemudian masukkan asam gelugor.
masukkan serbuk perasa..rasa dahulu samada masin@tidak sbb ikan masin tu kdg2 masih masin walau direndam.jika tidak tambahkan garam sesedap rasa..stlh masak tutupkan apinya.
Panaskan kuali,masukkan sedikit minyak..goreng bhn tumis hingga kekuningan kemudian curahkan ke dalam gulai tadi..ratakan.sedia utk dihidangkan
No comments:
Post a Comment