Saturday, January 24, 2015

NASI AYAM SEDAP


Utk resipi ini akak dah ubah ikut cara selera akak sendiri..sebenarnya resipi ini dari seorng chef hotel.. ia x guna bawang atau halia langsung.. tapi hanya menggunakan bawang putih utk nasi, sos dan supnya.. resipi ala ala china sikit 

NASI AYAM SEDAP

Masa:
Penyediaan: 40 Minit | Memasak: 60 Minit | Keseluruhan: 100 minit
Jumlah Hidangan : 4 orang makan
Bahan-Bahan:

Bahan untuk ayam (direbus) :

1 ekor ayam dipotong 8
1 kiub ayam

Bahan untuk ayam (diperap) :
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
Sedikit madu untuk sapuan

Bahan untuk nasi:

3 cawan beras
4 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar butter + SDKT MINYAK
5 ulas bawang putih ditumbuk halus
Sedikit garam
2 helai daun pandan
Sedikit kunyit untuk warna dan aroma

Bahan untuk sos:

5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
sdkt minyak

Bahan untuk sup:

Air rebusan ayam
5 ulas bawang putih, dikisar
Garam
Daun sup dan daun bawang yg dihiris

Bahan untuk kuah kicap:

Kuah kicap perapan ayam di atas
Kicap manis cap kipas udang
Sedikit garam
Air rebusan ayam

Cara Penyediaan:

Cara untuk ayam:

Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.
Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.
Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)
Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.
** AYAM AKAK PANGGANG SHJ

Cara untuk memasak nasi:

Basuh beras dan tos air.
Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.

Cara untuk memasak sup:

Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa. Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.

Cara untuk memasak sos:

Kisarkan semua bahan di atas.
Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma.
Cara untuk memasak kuah kicap:
Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. Sejukkan sebelum dihidang.

1 comment:

  1. Sama menu kita hari ni... saya masak nasi ayam hainan.

    ReplyDelete