Monday, February 23, 2015

ATVT KELAS JW - RENDANG PALEMBANG


Rendang ni dh lama dipelajari d kelas jw kalau x silap dari tahun lepas lagi... tapi akak x de gambar masakannya jadi akak tunggu sehingga akak mencubanya baru akak letakkan gambar rendang palembang ni... sebenarnya dah selalu rasa rendang sebab kak saba ni selalu masak time dia buat kenduri di rumahnya..
rendang yang senang dan resepi pun mudah serta yang penting ia sedap.. terima kasih ye kak sabariah dengan resepi yang sedap ni

RENDANG PALEMBANG
Kak Sabariah


1 kg daging 


CARA2:


-Tumis 4 sekawan & daun kari.
6 biji bwg sederhana bsr

1 inci halia - blend

20 biji cili kering - blend

6 ulas bwg putih - blend

1/2 cwn kicap masin

1/2 cwn kicap manis

1/2 cwn minyak

1 cwn santan pekat

Sekeping asam keping

Sedikit bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga & daun kari

-masukkan pula bhn blend.

-tunggu sampai pecah minyak baru masukkan daging yg tlh dipotong nipis tp lebar.

*daging tu boleh juga direbus terlebih dahulu.

-Lps tu masukkan santan serta kedua2 kicap manis & masin.

- Masukkan asam keping..

masak sampai agak kering sedikit..siap

*mudah sbb x perlu letak bhn perasa,garam & gula...



No comments:

Post a Comment