Wednesday, March 11, 2015

RENDANG KERANG


menurut yang berkongsi resepi ni katanya resepi ni berasal dari Branang N9..
untuk pengetahuan... memang sedap sangat rendang ni.. wp hampir sama dengan rendang Perak tapi x serupa. rendang N9 ni lebih pedas dan warnanya pun menarik..

RENDANG KERANG
 Chef dapur Panas

400 g isi kerang
2 biji bawang merah }
10 biji cili api          } Blend
2 in halia - hiris
2 in lengkuas hiris
2 in kunyit hidup - hiris
2 batang serai (1 ketuk & 1 hiris)
2 helai daun kunyit - hiris halus
2 helai daun limau purut - carikkan
1 keping asam keping
2 sb kerisek
50 ml santan
garam gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

panaskan sedikit minyak dan tumisan bahan blend hingga kering.
masukkan halia lengkuas dan kunyit hidup serta serai yg telah d hiris. gaul rata.
masukkan kerang dan serai titik. sebatikan.
masukkan santan dan asam keping. biarkan ia mendidih sekejab.
masukkan kerisek daun limau purut, garam gula secukup rasa. kacau hingga kering.
akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah d mayang halus.
kacau sebati dan angkat

No comments:

Post a Comment