masak lemak nangka ni ada beza sikit dari masak lemak yang biasa akak masak sebelum ni.. akak ambil style masak rakan dalam grop Rakan Kenduri akak.. setiap kali dia masak lemak namgka untuk kenduri kendara grop kami dia pasti masukkan sedikit belacan untuk beri rasa kelainan lemak yang ummpphh.. dan lada hitam sebagai penghalang dri angin masuk badan..
jom lihat resepinya...
MASAK LEMAK CILI API NANGKA MUDA & IKAN TALANG MASIN
Bahan-bahan:-
1/2 kilo nangka muda
100 gm ikan masin kurau - dipotong dan direndam sekejap
10 biji cili padi }
1/2 biji bawang besar } tumbuk
Sedikit serbuk kunyit
2 batang serai - dititik
1 cawan santan pekat
Air secukupnya
Garam (hati sebab ada ikan masin)
secubit garam
sedikit lada hitam tumbuk halus (petua nak buang angin)
1 sudu besar gula
1 keping asam gelugor
Cara-cara membuatnya:-
Nangka muda dipotong ikut suka,kemudian dibasuh dan dimasukkan ke dalam periuk.
Masukkan air asam keping dan 1 sudu besar gula...tujuan memasukkan gula adalah untuk mempercepatkan proses merebus nangka...(ni petua orang2 tua..nanti nangka cepat empuk dan sedap) Biarkan nangka empuk dan toskan airnya
Kemudian,masukkan semua bahan ke dalam periuk termasuklah nangka yang direbus tadi.
Kacau sentiasa agar santan x pecah minyak...garam ikan masin serta secubit belacan (jangan banyak)
Bila kuah dah mendidih dan ikan masin tadi pun dah masak, taburkan lada hitam. didihkan sekejab je
bolehlah ditutup api..emm sedappp nyee...
No comments:
Post a Comment