sumber resipi dr rakan KELAS JIRAN WANITA
Puan Norhayati Abd Hamid
36 U19 Bdr U
bahan utama:
2 ikat laksa mee- direbus hgga lembut dan toskan.
A) bahan untuk kuah
1/2 kg ikan kembong(jk besar potong 3 bhgn)/udang/ketam
2 labu bawang merah )
1 labu bawang putih ) -dihiris
1 ikat daun sup/daun bawang )
asam keping/garam/serbuk perasa-jk suka
cara cara:
tumis bawang merah dan bawang putih yg telah dihiris hgga kekuningan.
masukkan air dan biarkan mendidih.
kemudian masukkan ikan, biarkan seketika dan masukkan asam keping,garam,serbuk perasa dan daun sup/bawang.
B) bahan untuk sambal
100g cili kering-d kisar
2 labu bawang merah )
1 labu bawang putih ) -dihiris
1/2 cawan air asam jawa
sedikit garam dan gula
sedikit minyak untuk tumis
cara cara:
tumiskan bawang merah dan bawang putih hgga kekuningan.
kemudian masukkan cili yg dikisar tadi dan masak hgga pecah minyak.
bila sudah pecah minyak,masukkan air asam jawa,gula dan sedikit garam.
C) bahan untuk sayur
1/2 kg kacang panjang )
200g lobak masin ) -dipotong dadu
1 labu bawang merah )
3 ulas bawang putih ) -dihiris
sedikit kicap manis
sedikit garam dam perasa.
cara cara:
tumis bawang merah dan bawang putih hgga kekuningan.
masukkan lobak masin dan digoreng seketika.
masukkan kacang panjang,kicap,garam dan perasa.
CARA MENGHIDANG:
masukkan laksa mee dalam pinggan.letakkan sambal dan sayur yg ditumis td besebelahan dan tuangkan kuah bersama sepotong ikan/udang/ketam,sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment