sumber resipi dr kelas masakan JIRAN WANITA KRT- setiap ahli mengajar secara bergilir gilir.ini adalah ATVT mingguan di tempat kami.tenaga pengajar sos rojak ini adalah puan MARLIAH AWANG 24-U8 Bandar U- dia kami lantik sebagai Pengerusi Biro Sajian Jiran Wanita kami.ok..xperlulah sy nk membebel panjang..jom kita lihat resipi yang senang ni...pe lagi...,JOM.. lah
600g gula merah
600g gula putih
1 botol kicap manis jalen
1 botol sos cili samano
50sen belacan
3sm tpg jagung + 4sm air
2sm serbuk cili
100g kacang tanah - disangai/kisar kasar
RM1.00 bijan - di sangai/*kisar separuh
*separuh lg untuk di tabur
cara:
gula merah di campur dgn 2 cawan air- dimasak dan ditapis.
belacan dibakar dan dibancuh dgn 1cwn air.
masukkan gula merah td,belacan,gula,kicap,sos cili dan serbuk cili ke dalam periuk.
masak sambil dikacau selalu.
bila hampir pekat,masukkan tpg jagung dan bijan kisar.kacau lg.tutup api.
**pabila nk makan baru taburkan kacang tanah dan bijan
No comments:
Post a Comment