Thursday, March 24, 2011

KALIO SAYUR


ini resipi yang akak masak semalam x sempat nak upload, kerana tenet lemah gemalai semalam huhuhu...
masakan ini sebenarnya ada gabungannya seperti masak nasi beriani punjab, nasi arab, daging hitam dll..
untuk pengetahuan set resipi ini akak belajar dari kelas masakan MAMAK STYLE.. sekitar tahun 2005 dulu kalau x silap. wp ia ada set resipinya tapi sedap juga di makan dengan nasi putih sebagai tambahan menu harian kita. sedap masakan kalio sayur ni tau.. sebab amat berlainan dengan sayur goreng yang biasa kita buat tu.
oklah di sini akak perturunkan ilmunya...hahaha...walla..macam nak "menurun ilmu batin" je bunyinya..wei.. akak x de ilmu batin tau.. yang ada hanya ilmu masak saja yang boleh di kongsikan.. ilmu lain? hampeh..muahahaha..  
"aje ngan yee!!"

 RESIPI KALIO SAYUR

A) bahan tumis:
1/2 cawan minyak untuk menumis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia

B)
1 st serbuk kunyit       }
1 sm rempah kurma    } dibancuh dengan sedikit air
1 st serbuk lada sulah }
1oog hati ayam + pedal - dipotong kecil
garam secukupnya
1 cawan air

C)
500g kobis - dihirs
1 labu bawang besar - dimayang
2 tangkai sili merah - dihiris serong
1/4 cawan santan - jika suka

panaskan minyak lalu tumiskan 4 sekawan dan bahan kisar.
kemudian masukkan bahan B.
masak hingga pecah minyak lalu masukkan hati/pedal, air garam.
setelah hati masak barulah dimasukkan ke semua ahan C.
masaklah hingga kering.

No comments:

Post a Comment