Monday, April 25, 2011

IKAN CETI


masakan ini sebenarnya menu ulangan.. Mr hubby kata sedap masakan ni dulu jadi dia minta akak masakan untuk dia sekali lagi. kalau bukan kena rasa tekak dan minat dia x kannya suruh akak masakan lagi.. tapi memang sedap pun masakan ni.. akak pun suka bebenor..




RESIPI IKAN CETI

1/2 ekor ikan potong - akak guna ikan jenahak yang besar - gaul serbuk kunyit, garam dan goreng
minyak menumis
1 1/2 st jintan manis - tumbuk
setangkai daun kari
1 bawang besar - hiris
6 ulas bawang putih } ketuk
1/2" halia                 }
2 sb cili kisar (+ bawang putih dan merah sikit )
2 sb serbuk kari ikan
3 sb sos tomato
1 1/2sb kicap manis
garam gula

panaskan minyak tumiskan jintan manis bersama daun kari hingga wangi.
masukkan bawang merah, putih, halia dan masukkan cili kisar bersama serbuk kari hingga naik minyak.
masukkan sos tomato dan kicap manis.
perasakan dengan garam dan gula.
siap.

2 comments: