Friday, April 22, 2011

NASI KUNING

untuk tengahri ni akak masak nasi kuning je.. ermm sedap juga tapi banyak juga akak tokok tambah dalam resipi ni... jom tengok resipinya..


RESIPI NASI KUNING
yummiez Myresipi
  • 1 1/2 cawan beras
  • 1 1/2 cawan air(akak guna stok ayam)
  • 2-3 ketul ayam(ayam dari stok ayam(akak tambah)
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1-2 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang(akak Tambah)
  • 2 biji buah pelaga(akak tambah)
  • 2.5 cm halia
  • 1 ulas bawang putih(akak tambah)
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • 1 biji bawang besar (dimayang halus)
  • minyak masak(akak campur minyak sapi sikit)
  • sedikit sayur campur(akak tambah)
  • 1 helai daun pandan(akak tambah)
  • sedikit daun sup untuk hiasan(akak letak bawang goreng)

Cara-cara

  1. Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga, bunga lawang, bawang besar,daun pandan sehingga kuning.
  2. Masukkan air stok dan kunyit ke dalam tumisan. Letakkan garam secukup rasa.
  3. Biarkan masak selama 5 minit. Alihkan dari api dan biarkan sebentar.
  4. Masukkan beras yg telah dibasuh bersih ke dalam rice cooker. Kemudian, masukkan bahan di atas ke dalam beras.
  5. Masukkan hirisan halia, sayur campur. Tanak beras sehingga masak.
  6.  Tabur daun sup/bawang goreng di atas nasi yg telah masak.Selamat makan!



No comments:

Post a Comment