untuk tengahri ni akak masak nasi kuning je.. ermm sedap juga tapi banyak juga akak tokok tambah dalam resipi ni... jom tengok resipinya..
- 1 1/2 cawan beras
- 1 1/2 cawan air(akak guna stok ayam)
- 2-3 ketul ayam(ayam dari stok ayam(akak tambah)
- 1 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1-2 cm kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 kuntum bunga lawang(akak Tambah)
- 2 biji buah pelaga(akak tambah)
- 2.5 cm halia
- 1 ulas bawang putih(akak tambah)
- 1 1/2 sudu teh garam
- 1 biji bawang besar (dimayang halus)
- minyak masak(akak campur minyak sapi sikit)
- sedikit sayur campur(akak tambah)
- 1 helai daun pandan(akak tambah)
- sedikit daun sup untuk hiasan(akak letak bawang goreng)
Cara-cara
- Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga, bunga lawang, bawang besar,daun pandan sehingga kuning.
- Masukkan air stok dan kunyit ke dalam tumisan. Letakkan garam secukup rasa.
- Biarkan masak selama 5 minit. Alihkan dari api dan biarkan sebentar.
- Masukkan beras yg telah dibasuh bersih ke dalam rice cooker. Kemudian, masukkan bahan di atas ke dalam beras.
- Masukkan hirisan halia, sayur campur. Tanak beras sehingga masak.
- Tabur daun sup/bawang goreng di atas nasi yg telah masak.Selamat makan!
No comments:
Post a Comment