Monday, May 16, 2011

SAMBAL BELACAN dan ULAM ULAMAN



RESIPI SAMBAL BELACAN
lelayong

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 3 biji cili hidup @ besar
  • 10 biji cili padi @ kecik
  • Sedikit belacan - dibakar
  • Gula 1 sudu kecil
  • Secubit garam
  • Limau nipis - Ambil jusnya

Cara-cara

  1. Lada hidup, cili api, belacan, gula dan garam dikisar
  2. Last sekali perah asam limau
  3. Hidangkan bersama ikan bakar, ikan goreng dan kawasan yg sewaktu dengannya.


ULAM ULAMAN:
timun
ulam raja
jantung pisang - rebus
petai

2 comments:

  1. as-salam
    sedapnye SAMBAL BELACAN dan ULAM ULAMAN!kalau mkn membuatkan nasi bertambah-tambah...

    ReplyDelete
  2. ady..kalau ada sambal mesti ada ulamnya..memang boleh makan bertambah ni...

    ReplyDelete