Monday, June 20, 2011

AYAM MASAK MERAH TOMATO PURI


ayam ni akak masak kerana kami pergi holiday sempena menyambut HARI BAPA sabtu lalu

RESIPI AYAM MASAK MERAH TOMATO PURI

1 ekor ayam - potong kecil dan goreng
rempah tumis - 4 sekawan
3 sudu besar cili kering
1 tin kecil tomato puree
1 cawan tomato sos
5 sudu besar madu
5 cm halia - dimayang
6-8 ulas bawang putih - dimayang
10 ulas bawang merah - dimayang
2 labu bawang besar - dihiris bulat
1/2 cawan susu cair


  1. Goreng ayam hingga masak tpi jgn sampai garing sangat. Keluarkan dri kuali . Dalam kuali yg sama tumiskan rempah ratus dan bahan yg dimayang dgn 1 senduk minyak lebihan goreng ayam tadi. Kemudian tambah cili boh dan goreng hingga garing. Kemudian masukkkan pula tomato puree dan tomato sos gaul hingga sebati.
  2. Masukkan pula madu, gula dan garam. Sesuaikan rasa garam dan manisnya. Tambahkan sedikit air jika terlalu pekat.
  3. Bila sudah mendidih masukkan pula susu cair. Kecilkan api. Kacau rata. Kemudian boleh le masukkan ayam yg telah digoreng dan bawang besar tadi.
  4. Biarkan sebentar hingga mendidih atau sampai kuah dan ayam sudah mesra. Boleh ditambah kismis dan daun bawang jika suka.

4 comments: