Thursday, June 2, 2011

AYAM SERI HARUM


sedap masak ni.. biasanya kalau akak masak ayam sebegini akak panggil ia ayam masak ros je sebab ia ada santan. tapi berbeza dengan nama yang K.Nor secubit garam berikan namanya ayam seri harum..ape ape pun nama masakan ni ia tetap menambat selera keluarga akak terutama anak anak akak


AYAM SERI HARUM
resipi : K.Nor@SecubitGaram


Bahan:

3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit



2 sudu besar cili mesin

1 biji bawang besar *
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1in halia*
1 in kunyit hidup* (* diblend)
2 batang serai ~ diketuk
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 kpg asam keping
3 helai daun limau purut ~ dicarik
garam dan gula
1/2 kiub pati ayam

minyak

Cara:
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
Masukkan santan, air dan asam keping.
Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.

No comments:

Post a Comment