Thursday, June 2, 2011

CUCUR IKAN BILIS


terasa lapar pulak waktu petang petang gini.. walhal tengahri tadi dah kenyang pun.. herannnnn... adakah ni tanda tanda nak montel lagi..? huik.. takutnya akak ni.. tapi kalau dah lapar... tolak tepi semua perasaan takut tu.. ku telan juga apa yang ada di depan mataku ini.. 1..., 2...biji...., 3... hah.. dah lebih dari 6 bijik??!! dasyatnya.. kalau dah lapar!! x toleh toleh dah... huhuhu


CUCUR IKAN BILIS
myresipi

  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan sayur kucai- dihiris
  • 6 cili kering*
  • 1/2 cawan ikan bilis*
  • 1 bawang besar*
  • 1 cawan air*
  • telur sebiji* (blend bahan*)
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • 1 1/2 sudu teh baking powder- sudu rata

satukan tepung gandum, garam dan baking powder dalam mangkok...kacau2 rata....bahan yg telah di blend tadi... lepas tu masukkan dlm campuran tepung tadi...gaul rata. kemudian masukkan sayur kucai tadi dan kacau2 lagi hingga rata. dah siap...simpan dlm peti ais dlm 20- 30 minit....tuk perap kan dia....

keluarkan adunan cucur dari peti ais dan goreng macam biasa... bila dah kuning boleh la diangkat... lepas tu curahkan sos cili..siap..bleh makan dah!! :)

kalau nak masukkan taugeh pun boleh....udang pun boleh....ikut citarasa masing2....

* akak cicah dengan sos ala thai.. - orang malas! hehehe..

2 comments:

  1. salam k/norlie...lembut cekodok tu...kalau bubuh udang yg kecik2 wrna putih tu rasanye k.norlie makan lebih dpd 6 ketul kot...sbb ucu selalu mcm tu,montel itu comel...

    ReplyDelete
  2. Ohh favorit Ate cekodok bilis ni. Kalo Ate suka yg garing2 pas tu cecah dg cili padi sos buatan sendiri.. pergh..part diet tolak tepi ;)

    ReplyDelete