Thursday, June 16, 2011

SAMBAL BELACAN POWER


harini akak x de ulam nak cicahkan sambal belacan ni. akak buat sambal ni kerana harini akak masak lemak labu sayur manis x de rasa pedas sikit pun.. jadi akak rasa akak nak makan dengan sambal belacan..

RESIPI SAMBAL BELACAN

2 biji cili merah
10 tangkai cili kering - rendam
10 biji cili api
1 biji buah tomato - hiris2 dulu
1" belacan bakar
1 sk gula pasir
1/2 sk garam
1 biji jus limau nipis
  1. cili kering, cili merah, cili api, , belacan, gula dan garam di tumbuk lumat dan masukkan tomato dan tumbuk sekali lagi
  2. Last sekali perah asam limau

* boleh la di makan dengan ulam ulaman.

4 comments:

  1. fuh..tak tahan tengok lauk hari ini..semuanya sedap2... tumpang makan skali leh??

    ReplyDelete
  2. kecur air liur fiza tgk sambal belacan akak ni...fiza pun kalau makan nasik mesti ada sambal blacan ni...baru laju jer makan nasik...he he he

    ReplyDelete
  3. CK terima kasih ye.. nak datang mai la..

    ReplyDelete
  4. fizah..kalau ada sambal memang larat nak makan bertambah...hihihih..

    ReplyDelete