Friday, July 15, 2011

AYAM SI HITAM MANIS




masakan ini sesuai untuk buat dhidangkan di meja pengantin


RESIPI AYAM SI HITAM MANIS(bersantan)


1/2 ekor ayam - dipotong ikut suka bersihkan, tabur garam kunyit dan goreng 1/2 masak
bahan tumbuk:
5 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih 
sepotong halia
2 batang serai

1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1/2 st jintan manis - tumbuk
1/2 st jintan putih - tumbuk

1 sb sos tomato
1 sb tomato puree(akak tukar kepada sos cili)
3 sb picap pekat
1 cawan santan pekat

2 batang serai - ketuk
1 biji bawang besar - potong bulat
8 tangkai cili api - belah x putus
5 biji tomati ceri
2 biji cili merah - belah
sepotong karat - bentuk hiris bentuk bunga
 garam gula secukup rasa
minyak menumis

panaskan minyak. tumiskan 3 sekawan bersama serai titik.
masukkan bahan tumbuk, jintan dan masaklah sehingga garing dan wangi.
masukkan semua sos, santan pekat termasuk kicap dan ayam goreng tadi.
akhir sekali masukkan garam gula secukup rasa dan bahan ramuan yang lain.
masaklah sehingga semuanya sebati..
bolehlah di hidangkan

2 comments:

  1. tq sis waah blh masak utk lunch hari ni..bestt bestt...syg akak :)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak norlie. salam ziarah dari kakchik. seronoknya singgah kat sini. boleh mencuci mata dengan segala macam makanan. terima kasih ya kak norlie sebab sudi singgah di blog kakchik.

    ReplyDelete