wp badan x berapa sihat akak kuatkan kudrat untuk membuat pemanis mulut ni..
dah lama benar akak x buat.. di bulan pose ni teringin sangat nak makan ni..
akak lihat ada ubi keledek pemberian kawan yang tertangguh2 membuatnya..
* siap di dalam bekas untuk di beri kepada kawan kawan...
RESIPI BUBUR BIJI SALAK
2 biji ubi keledek kecil- rebus
tepung pulut secukupnya
sedikit air
sedikit pewarna hijau
2 senduk gula pasir
RM2 santan pekat
sedikit air
2 helai daun pandan
1 st garam
A)
setelah empuk ubi keledek angkat dan toskan.
kemudian di lenyek halus.
masukkan tepung pulut sedikit sedikit gaul bersama pewarna hijau dan uli hingga x melekat di tangan.
gentelkan seperti biji salak dan berbentuk bujur.
B)
panaskan air di dalam periuk hingga mendidih.
setelah itu masukkan doh yang di gentel tadi.
pabila masak ia akan timbul kemudian angkat dan masukkan di dalam bekas lain yang berisi air.
tujuan untuk mengelakkan dari melekat antara satu sama lain.
C)
sementara itu sediakan periuk lain dan masukkan santan, daun pandan, gula, sedikit air dan garam.
masaklah sehingga mendidh santan tadi.
kena kacau selalu supaya x pecah minyak dan tutup api
D)
sementara itu toskan biji salak tadi dan masukkan ke dalam bahan C).
panaskan semula api dan masaklah sehingga mendidih.
sedia untuk di hidangkan
No comments:
Post a Comment