Tuesday, August 23, 2011

IFTAR 18: IKAN TERBUK GORENG aka BAKAR CICAH AIR ASAM


RESIPI IKAN TERUBUK GORENG ala BAKAR CICAH AIR ASAM

ikan terubuk - jangan di buang sisik.
sedikit garam
2-3 sudu minyak

panaskan minyak.
gorengkan ikan dengan sedikit minyak tadi.
kemudian tutupkan kuali. 
sesekali buka tutup untuk membalik balikkan ikan agar masak keseluruhan ikan terubuk itu.

sambil ikan masak bolehlah di buat air asamnya

AIR ASAM

esipi : Ika@Arah
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A
4 biji Cili Api ~terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili
1 biji Lada Merah Besar
1 ulas Bawang Putih
1 inci Belacan yg di bakar
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb sos ikan
60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air
1 sk gula >> terpulang nak manis mcm mana
secubit garam

Bahan Hiris
Sedikit hirisan bwg merah
Sedikit tomato di hiris dadu
Daun ketumbar di hiris halus
1 biji cili di hiris bulat


Kesemua bahan A di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. 
Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang.


No comments:

Post a Comment