RESIPI IKAN TERUBUK GORENG ala BAKAR CICAH AIR ASAM
ikan terubuk - jangan di buang sisik.
sedikit garam
2-3 sudu minyak
panaskan minyak.
gorengkan ikan dengan sedikit minyak tadi.
kemudian tutupkan kuali.
sesekali buka tutup untuk membalik balikkan ikan agar masak keseluruhan ikan terubuk itu.
sambil ikan masak bolehlah di buat air asamnya
AIR ASAM
esipi : Ika@Arah
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan A
4 biji Cili Api ~terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili
1 biji Lada Merah Besar
1 ulas Bawang Putih
1 inci Belacan yg di bakar
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb sos ikan
60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air
1 sk gula >> terpulang nak manis mcm mana
secubit garam
Bahan Hiris
Sedikit hirisan bwg merah
Sedikit tomato di hiris dadu
Daun ketumbar di hiris halus
1 biji cili di hiris bulat
Kesemua bahan A di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali.
Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang.
No comments:
Post a Comment