talam yang sedap dan secukup rasa manis dan lemaknya.. sebelum ni pun akak ada buat jugak talam sekoteng ni tapi x sempat nak ambil gambar sebab akak buat untuk majlis baca yassin, akak terus beri seloyang gitu..
kali ni akak buat untuk Moreh JW/KRT yang baru ni...
RESIPI TALAM SEKOTENG
chef asma
bawah:
A
70 g sekoteng ( rebus dulu dan toskan )
B
180 g tepung beras
250 ml santan pekat
450 ml air
1 sb tepung hoen kwee (putih)
120 g gula halus
1 st garam
campurkan ke semua bahan B dan gaul sehingga sebati dan tapis.
masaklah sehingga naik wap dan masukkan skoteng dan gaul rata.
tuangkan dalam loyang 10"x10" yang telah di sapu minyak terlebih dahulu @ alaskan plastik di bawahnya.
kukus 25 minit.
** sementara di kukus bolehlah adunkan bahan B
** bila masak cakar dulu dengan garpu baru dituangkan bahan B
atas:
150 g tepung gandum
250 g gula halus
3 biji telur
250 ml santan pekat
500 ml air
1/2 st garam
1 1/2 st perisa rose
campurkan bahan atas dan gaul rata lalu ditapis terus ke dalam periuk.
masaklah sehingga naik wap dan tuangkan ke atas lapisan bawah.
kukus 30 minit
** tunggu betul betul sejuk baru di potong sekurang kurang 4 jam.
No comments:
Post a Comment