dah lama betul x makan kurma kambing ni.. kalau x silap dah setahun x makan daging kambing ni.. memang lembut sangat daging kambing fresh ni..
RESIPI KURMA KAMBING
1 kg daging kambing - dibersihkan betul sebab nak mengelak bau hamisnya.
tumbuk:
2 biji bawang besar
6-7 ulas bawang putih
2 " halia
50 g rempah kurma - bancuh sedikit air
2 cawan santan pekat
sedikit jus limau
minyak menumis secukupnya
6 cawan air
garam secukup rasa
bahan hiasan:
5 biji cili hijau - patah 2
3 biji tamato - belah 4
10 - 15 biji cili api
1 batang karat - belah memanjang
6 biji kentang - belah 2
2 biji bawang besar - belah 4-6
panaskan minyak secukupnya
tumiskan bahan tumbuk hingga wangi
masukkan rempah kurma yang siap dibancuh dengan sedikit air.
dituruti daging kambing dan air. masaklah sehingga daging empuk. bolehlah tutupkan periuk tadi dan kacau sekali sekala bila perlu.
setelah daging empuk masukkan santan pekat dan ke semua bahan lain. mesti di dahului bahan keras dan di akhiri bahan yang lembut. pastikan semua bahan itu empuk.
masukkan garam secukup rasa dan jus limau.
gaulkan sebati. tutup api.
No comments:
Post a Comment