Monday, January 2, 2012

DAGING MASALA


biasanya akak buat masak ayam masala tapi kali ni... akak tukar daging masak masala pulak.. emmm.. lebih sedap!!! nampak hubby makan cam sedap je... sempat juga dia bertanya.. lembut betul daging kali ni... mana x lembut.. sebab akak rebus terlebih dulu...



RESIPI DAGING MASALA

1/2 kg daging - di potong kecil dan di bersihkan kemudian akak rebus hingga empuk
10-15 tangkai cili kering }
4 biji bawang besar        }
1 st jintan manis             } di kisar
1 st jintan putih              }
1 1/2 peket kecil serbuk kari
sedikit air asam jawa
air secukupnya
garam gula secukup rasa
pak aji - jika suka
minyak untuk menumis

panaskan minyak dalam kuali.
tumiskan bahan yang di kisar hingga naik minyak.
kemudian masukkan serbuk kari dan di kacau sehingga sebati.
masukkan daging dan sedikit air.
apabila mendidih masukkan air asam jawa, garam, gula dan pak aji (jika perlu)
kemudian masak hingga kering.
boleh la di hidangkan.

1 comment: