Friday, January 20, 2012

DAGING GORENG HITAM MANIS BERPRUN


hari ni lewat bersiaran... gara gara kerja rumah yang memenatkan.. al maklumlah x lama lagi public holiday jadi anak anak pun akan balik berkumpul di rumah... tugas pun akan mula berganda... selalunya kami berdua je.. x banyak kerenah... 
hari ni akak masak daging campur prun. resepi dari Perak Chef.. tapi akak lupa pulak nama chef tu.. masakan ni memang sedap.. dan ada kelainan rasa sebab ada campuran bau daun kari amat berbeza rasa dengan masakan daging masak hitam yang biasa tu.. bahan pun ada perbezaannya.. 
jom kita lihat bahan bahannya....


 RESIPI DAGING GORENG HITAM MANIS BERPRUN

1 kg daging - potong nipis, bersihkan & toskan

bahan kisar:
100g buah prun (buang biji) - kisar halus
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 cm halia

1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan minyak sapi
3 tangkai daun kari
5 cm kulit kayu manis
5 sb cili kisar
1 sb serbuk jintan manis
1 mangkuk air
1/4 cawan kicap pekat
1/2 cawan air asam jawa
5 sb gula
5 labu bawang besar - poyong bulat
garam secukup rasa
2 sb kacang peas


panaskan serentak minyak masak bersama minyak sapi.
tumiskan bawang kisar hingga wangi. setelah itu masukkan prun kisar. gaul rata,
masukkan daun kari bersama kulit kayu manis. masak hingga naik bau.
kemudian masukkan cili kisar bersama serbuk jintan manis. kacau hingga terbit minyak.
bila hampir kering sedikit masukkan air (sedikit sedikit).
masukkan pula daging, kicap pekat dan air asam jawa serta gula.
masaklah sehingga daging empuk.
bila agak pekat masukkan bawang besar yang di potong bulat, garam secukup rasa.
akhir sekali masukkan kacang peas. gaul rata.
tutup api. sedia untuk di hidangkan.

3 comments:

  1. Assalam kak,
    sedap nampak lauk daging ni ..
    boleh masuk list lah..

    ReplyDelete
  2. mmg nmpk sodap..saya follow sini dan masukkan blog ni dlm bloglist kelas masakan..

    ReplyDelete
  3. sedapnye daging goreng hitam manis ni....menyelerakan..klo makan ngan nasi panas2 mmg x toleh kiri kanan :)

    ReplyDelete