Tuesday, January 10, 2012

KARI UDANG ALA THAI


masakan yang akak suka masak dan makan... sedap ni weiii.. x percaya cubalah..... masakan ada di masukkan santan tanpa perencah atau rempah ratus.. biasalah kalau dah namanya ala Thai.. masak pun main pakai campak dan ketuk je.. cuma bahan tumis je di blend campur sedikit belacan.. jangan banyak banyak tau.. 
dulu saya dah pernah masak kari udang ala thai ni di SINI
 okeyy.. x moo citer panjang panjang ye... ape lagi.. jemput makannnn... perggghhh sedap ni..


RESIPI KARI UDANG ALA THAI
moh weh ke dapur... saya

RESIPI KARI UDANG ALA THAI

500g udang sederhana besar - buang kepala/bersihkan
4 sb minyak masak

ketuk:
3 batang serai
4 hiris lengkuas
4 hiris halia

4 helai daun limau purut
sedikit karat - akak tambah
2 cawan santan pekat
1 cawan air
2 biji bawang besar - di belah 4
2 biji buah tomato - di belah 4
3 sb jus limau nipis
4 tangkai daun ketumbar - akak xde stok
1/2 st serbuk lada hitam
sedikit garam, gula
perasa jika suka - akak x letak pun

mesin:
10 biji cili kering
5 biji cili merah
5 biji cili padi
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
1/2 sb belacan


panaskan minyak. tumiskan bahan mesin, kacau hingga naik bau.
masukkan serai, lengkuas, daun limau purut, kacau lagi hingga sebati dan masukkan santan.
masak lagi hingga naik minyak dan mendidih.
masukkan udang, garam, bawang, tomato, gula.kacau selalu.
apabila udang masak masukkan jus limau nipis dan daun ketumbar.terus tutup api.

4 comments:

  1. Norlie...mengancam sangat lauk udang ni..tentu sedap sangat mkn ngan nasi puteh panas2...

    ReplyDelete
  2. sedapni... memang suka gak kalau makan kat kedai thaitu... tapi tuler kalau anak beranak akakni giler masak sambaljer...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak norlie, terima kasi sudi singgah blog mala. i follow u :-)

    ReplyDelete
  4. salam kenal kak norlie ^^ sedap nmpk udang tu. tun mmg suka masakan yg letak limau purut.

    ReplyDelete