Sunday, January 8, 2012

PETOLA MASAK LEMAK


waaaa... di hari minggu ni kita makan sayur kampung aje... sedap makan dengan sambal belacan yang pedas sebab kuah masak lemak ni x pedas langsung... 


RESIPI PETOLA MASAK LEMAK

1 biji petola panjang - buang urat keras kat kulitnya dan potong serong.. jangan terlalu nipis sangat nanti cepat lembik bila di masak.
sedikit suun - kerat / rendam
sedikit ikan bilis - dibersihkan
1/2 biji bawang besar - mayang
1-2 biji cili merah - dipotong serong.
1 helai daun kunyit - koyakkan
RM 2 santan pekat + sedikit air
sedikit garam

setelah di siapkan semua bahan seperti di atas, bersihkan dan masukkan di dalam periuk.
masaklah sehingga mendidih dan di kacau selalu.
angkat.

2 comments:

  1. tuat rumah dah siap masak ke? kita datang awal ni nak makan petola masaklemak...adeehhh sedapnya...tambah ikan goreng & sambal belacan! Terus terduduk dini sampai petang!

    ReplyDelete
  2. SALAM...KLU BUAT GULAI LEMAK PETOLA ISI SUHUN MMG SEDAP...ANAK2 ASYIK MENCEDOKNYA SUHUN JER :d

    ReplyDelete