Sunday, January 8, 2012

KERANG REBUS CICAH AIR ASAM KERISEK

yang ni adalah masakan sampingan je... tapi wp begitu sedap betul mencicah kerang dengan air asam kerisek ni...
RESIPI KERANG REBUS CICAH AIR ASAM

kerang - suka hatilah nak banyak mana- di bersihkan
garam gula
air rebusan
1-2 helai daun kunyit (untuk bau yang harum)

jerang air bersama kerang dan rebuslah sehingga mendidih. padamkan api.siap.

AIR ASAM:
tumbuk:
1 biji cili merah
3 biji cili api
1/2 cawan air suam + di bancuh dengan asam jawa
sedikit gula 
sedikit garam
sedikit belacan - wajib ada

hiris halus:
1 biji tomato segar
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris melentang
1 biji cili merah
5 biji cili api
2 sudu besar sos tomato
2sd kerisek

gaulkan bahan hiris termasuk bahan tumbuk.
ramaskan sikit kemudian rasa masam manisnya.

1 comment:

  1. assalamualaikum...
    salam perkenalan.. :) jalan2 umah atie, nampak kerang tu terus singgah sini, kerang rebus ni feveret anak2 ngan asben nani.. dah 2 hari berturut2 ni dok asyik angkot kerang kat kedai.. ehehehe

    ReplyDelete