Akak suka makan sambal petai ni tapi badan akak ni sebenarnya x boleh terima.. 3 hari lepas ni mesti sakit kepala @ badan naik angin... tapi nk buat camne.. akak dah sukakan.. bedal jugaklah...
RESIPI SAMBAL IKAN BILIS PETAI
segenggam ikan bilis - dibersihkan / tumbuk sikit (x tumbuk x pe)
15 tangkai cili kering }
2 biji bawang besar } tumbuk
2 ulas bawang putih }
2 papan isi petai
cili sos/ tomato sos
sedikit belacan
sedikit air asam jawa
garam gula
sedikit minyak
panaskan minyak goreng sekejab ikan bilis dan ketepikan
tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan sedikit belacan.
masukkam air asam jawa, sos, ikan bilis, isi petai gaul rata.
akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
biarkan ia terbit minyak dan tutup api.
No comments:
Post a Comment