Tuesday, February 28, 2012

GORGEOUS RED VELVET CAKE




kek di buat semasa besday anak pada 25hb february tempuhari tapi hari ni baru sempat nak update... ketika itu akak bersiap nak balik ke kampung untuk menghantar pengantin anak saudara ke Perlis..  anak hanya makan bersama kawan kawan U ketika berkelah di Teluk Batik...


GORGEOUS RED VELVET CAKE

Bahan-bahan ( 1 layer )

250g cake flour / superfine flour ( diayak)
1/2 sk garam
2 sb serbuk koko
113g mentega tanpa garam - suhu bilik
300g gula kastor
2 biji telur (grade A)
1 sk vanila
240ml buttermilk
2 sb pewarna makanan merah (cecair)
1 sk cuka
1 sk baking soda

Cream cheese frosting:
454g cream cheese
1 sk vanila
115g gula halus
360ml krim putar


Cara-cara

Panaskan oven pd suhu175C, griskan dua loyang bersaiz 9 inci, alaskan dgn kertas minyak.
Dalam mangkuk, ayakkan tepung, garam & koko. Ketepikan.
Pukul mentega hingga lembut. Masukkan gula & pukul lagi. Kemudian, masukkan telur satu persatu & pukul hingga sebati. Masukkan vanila, pukul sebati.
Dalam cawan penyukat, gaulkan pewarna makanan merah bersama buttermilk.
Dgn kelajuan sederhana, masukkan berselang-seli campuran tepung & buttermilk tadi.
Dlm mangkuk kecil yg lain pula, masukkan cuka & soda, biarkan berbuih & segera masukkan dlm adunan tadi. Kaup balikkan.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian dlm loyang yg di sediakan & ratakan permukaan.
Bakar kek selama 25-30 min atau hingga kek masak.
Sejukkan kek dlm loyang atas redai selama 10 min. Kemudian terbalikkan, biarkan hingga sejuk sepenuhnya.
Bila kek sdh sejuk, balut dgn cling & sejukkan 1 jam spya mudah menyapu inti & krim.
Kemudian, keluarkan kek & potong setiap lapisan kepada 1/2. Anda akan dpt 4 lapisan kek.
Ambil 1 lapisan & letak atas pinggan besar yg rata. Sapukkan krim atasnya. Ulang semua proses hingga lapisan yg terakhir.
Ambil krim & sapukkan rata pada atas & sekeliling kek. Sejukkan.

Cara membuat cream cheese frosting:
Pukul cream cheese hingga lembut. Masukkan gula & vanila, pukul lagi.
Masukkan sedikit demi sedikit krim putar & pukul sampai pekat. Sedia utk di gunakan.


** yang ni saja akak letakkan di sini untuk pengetahuan akak :-

Cream cheese frosting:

Bahan-bahan ( Untuk sebiji kek 8 inci )

5 keping slice cheese (cth: kraft)
4 Sb susu segar
250gm mentega
2 cwn gula icing
4 SB perahan lemon/limau nipis
Cara-cara

Campurkan susu dan slice cheese dlm mangkuk dan cairkan. (saya guna microwave) gaul dan sejukkan.
Campukan bahan tadi dan mentega. Pukul hingga keputihan.
Tambahkan gula sedikit2.Pukul lagi kingga kembang.
Tambahkan perahan lemon. Pukul lagi.
Sedia untuk disapu pada kek. 

** boleh sapu pada kek karot.

2 comments:

  1. assalam kak norlie,
    wah memang gojeslah kita tengok agree dgn izah daut..
    cantik deco akak tu ..suka tengok..

    ReplyDelete