Thursday, March 1, 2012

KARI UDANG


2-3 hari ni x sempat nak uploadkan resepi kat sini baru hari ni sempat jugak akak masukkan tapi tu pun dah hampir tengah malam.. lagi 15 minit pukul 12.. lepas ni makna dah masuk 2 hb feb 2012... heheheh


RESIPI KARI UDANG

400 g udang sederhana besar - bersihkan semua

bahan tumbuk:
1 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
1-2 cm halia

2 sb serbuk rempah kari ikan
1 batang serai - ketuk
sedikit air asam jawa
2-3 pelepah daun kari
1 1/2 cawan santan pekat + air
1-2 biji tomato  - belah baji
sedikit garam
sedikit minyak tumis

panaskan minaak.
tumiskan bahan tumbuk dan daun kari hingga wangi serta serai.
juga masukkan serbuk rempah kari. tumis hingga garing.
masukkan santan pekat. jika perlu masukkan air.
diikuti dengan udang dan sedikit asam jawa.
masaklah sehingga mendidih, masukkan tomato, garam
setelah mendidih kali kedua bolehla tutup api.

1 comment:

  1. salam ...saya pun suka makan kari udang..tak jemu tambah lagi jika ada nasi lemak memang best.

    ReplyDelete