Friday, March 30, 2012

TAUHU KUKUS CILI SOS


tauhu ni akak buatkan untuk my hubby... sebab dia yang paling suka tauhu maka akak merelakan diri buatkan untuknya.. suka betul dia bila dapat tau akak masakkan untuk dia ... hehehe...(^_*)
* gambar kabur sikit sebab ambil gambar ketika berasap... hubby x sabar nak makan... heheh



RESIPI TAUHU KUKUS SOS CILI

Bahan-bahan :
1 pek tauhu lembut (dikukus hingga masak)
1/2 labu bawang besar (dihiris dadu)
2 biji bawang merah (dicincang)
1 ulas bawang putih (dicincang)
2-3 sb sos cili thai
1 sb sos tiram
1-2 sb sos cili
1 sb sos tomato
sedikit udang basah
sedikit hirisan daun sup


Cara-cara :
Tumis kesemua bawang hingga terbit bau.
Masukkan kesemua sos dan sedikit air. Masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan udang dan daun sup. Kacau lagi hingga masak. (kalau nak campurkan dgn kapsikum, nanas, tomato atau hirisan epal pun ok juga)
Susunkan tauhu di dlm pinggan dan siramkan kuah tadi di atasnya.
Hidangkan panas2.

GULAI KARI IKAN


anak cukup suka gulai kari ni...


RESIPI GULAI KARI IKAN


4 potong ikan keli
tumbuk:
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1' halia

2 sb serbuk kari ikan
1 cawan santan pekat
1 cawan air
sedikit air asam jawa
2 tangkai daun kari
garam secukup rasa
minyak menumis

1 biji tomato - belah 2

panaskan minyak
masukkan setangkai daun kari dan tumiskan bahan tumbuk hingga garing.
masukkan serbuk kari serta setangkai daun kari lagi dan masak hingga terbit minyak dan masukkan sedikit air. kacau rata.
kemudian setelah berbau harum masukkan santan pekat, air asam jawa dan sedikit air lagi.
biarkan mendidih dan masukkan ikan potong tadi serta garam.
didihkan sekali lagi dan masukkan tomato segar dan cili api tadi.
bila benar benar masak tutup api. bolehlah dihidangkan




SAMBAL TEMPOYAK ULAM KEDAS


kalau dah ada sambal tempoyak ni mesti nak perkena dengan ulamnya... akak x de ulam lain...  kemarin akak beli ulam buah kedas RM2 kat pasar malam... lama betul akak x jumpa ulam ni.. ia seakan jering tapi yang ini lebih kecil..


RESIPI SAMBAL TEMPOYAK  MENTAH

8 tangkai cili api
2 tangkai cili merah
sejemput ikan bilis - bersih dan basuh
sedikit garam
sedikit gula - jika tempoyak rasa masam
2 sb tempoyak

tumbuk cili garam hingga lumat dan masukkan ikan bilis tapi tumbuk jangan lumat sangat.
gaulkan sambal tadi bersama tempoyak.
siap.

* makanlah dengan sebarang ulam yang di sukai

Tuesday, March 27, 2012

STEW AYAM SOS TIRAM



 dah jenuh pikir...  nak masak ape... dah naik blur otak nak pikir x tau ape nak masak.. pkir punya pikir... akhirnya masaklah yang ini...  jadilah penyelamat hidangan untuk hari ni... simple jer.. tu pun bila anak buka tudung saji... terdengar dia berkata fuhhh... nampak sedap!.. hahaha.. memang la nampak sedap.. tapi rasanya x tau bagaimanakan... belum rasa belum taukan.... hehehe.. sape yang nak rasa tu.. kena cubalah sendiri ye.. tapi bagi akak ia sedap.
resepi ni akak dapat dari salah seorang chef undangan di radio Perakfm.. x tau bila lupa dah!


RESIPI STEW AYAM SOS TIRAM

3 ketul peha ayam - buang tulang dan potong kecil kecil
3 labu bawang besar - dadu
1 tin cendawan butang - hiris
1" halia muda - hiris
2 sb tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1 batang karat.- hiris ikut suka
2 tangkai daun bawang - hiris halus
2 tangkai cili merah - belah dan cincang
5 sb minyak masak
* sedikit air jika perlu.

bahan perap:- (perap bersama isi ayam selama 20 minit)
2 sb sos tiram
1 sb pati ayam
1 sb kicap lemak manis
1 sb kicap pekat
1 sb serbuk lada sulah
1 sk gula


mula mula perapkan isi ayam bersama bahan perapan.
panaskan sedikit minyak tumis bawang besar bersama halia hingga wangi.
masukkan cendawan butang.
kemudian masukkan bahan perapan tadi di ikuti karat.
renihkan sebentar. jika kering masukkan sedikit air.
kemudian masukkan bancuhan tepung jagung. gaul rata.
akhir sekali masukkan daun bawang bersama cili merah.
balik balikkan dan tutup api. sedia untuk di hidangkan.

Sunday, March 25, 2012

CUCUR IKAN BILIS


 
Jangan terkejut ye...melihat cucur akak ni kembung semacam je kan... sebenarnya akak buat guna acuan senduk besar.. tapi akak x letak udang kat atas tu sebab akak buat cucur ikan bilis bukan cucur udang hehehe...

akak kalau buat cucur suka buat sos segera cam ni je.. rasanya sedap di tekak akak sekeluarga..

RESIPI CUCUR IKAN BILIS


2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan sayur kucai- dihiris
6 cili kering*
1/2 cawan ikan bilis*
1 bawang besar*
1 cawan air*
telur sebiji* (blend bahan*)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh baking powder- sudu rata



satukan tepung gandum, garam dan baking powder dalam mangkok...kacau2 rata....bahan yg telah di blend tadi... lepas tu masukkan dlm campuran tepung tadi...gaul rata. kemudian masukkan sayur kucai tadi dan kacau2 lagi hingga rata. dah siap...simpan dlm peti ais dlm 20- 30 minit....tuk perap kan dia....

keluarkan adunan cucur dari peti ais dan goreng macam biasa... bila dah kuning boleh la diangkat... lepas tu curahkan sos cili..siap..bleh makan dah!! :)

kalau nak masukkan taugeh pun boleh....udang pun boleh....ikut citarasa masing2....



SOS SEGERA:

3 biji cili merah - tumbuk
1 biji bawang besar -tumbuk
1 sb cili sos
beberapa titis cuka
2-3 sb gula
sedikit air masak sejuk

gaulkan ke semua hingga secukup rasa.

** x perlu tumbuk lumat untuk sosnya dan x perlu di masak
** gula nampak banyak sebab nk cover rasa masam cuka. air dalam 2-3 sd tujuan untuk mengaul rata sj.

Saturday, March 24, 2012

NASI IMPIT KUAH LONTONG


meh.. makan nasi impit kuah lontong.... anak teruna kembar ada balik sekejab berkumpul di rumah jadi mamanya terlebih rajinlah sikit untuk menjamu dorang... hehehe.. sebenarnya mamanya nak kata suka sangatkan lontong ni x juga tapi anak anak semua suka termasuklah abah dorang.. jadi mamanya merajinkan dirilah...


RESIPI KUAH LODEH

1/2 peket nasi impit (mini)- rebus dan ketepikan

 BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" kunyit hidup
1 cawan udang geragau - rendam/bersihkan
* 2-3 biji buah keras(opt) - rendam dulu *jk nak kuah pekat

1/2 kg santan pekat
air secukupnya
rm2 udang kertas
cili merah - di potong serong
sedikit serbuk kunyit
1" lengkuas - diketuk
garam secukupnya

BAHAN PENUMIS*( jk x nak tumis abaikan bahan penumis ni)
sedikit minyak tumis(jgn banyak)
1/2 biji bawang besar - di mayang
1 ulas bawang putih - di mayang
* 5-8 tangkai cili kering - blend(opt) - bila masuk cili blend kuah jadi kuning pekat/kali ni akak x masukkan.



BAHAN SAYUR/ikut selera:

2 keping tauhu - digoreng sekejab dan dipotong.* goreng sekadar nak beri tauhu kental. bila dimasak x mudah pecah
pucuk kering - kerat/rendam
soun - rendam
karat
kobis
kacang panjang
bunga kobis(x bubuh)
dll sayur *jk suka

panaskan sedikit minyak tumiskan bawang yang di mayang.
masukkan pula bahan kisar tumislah hingga wangi.
masukkan santan, air, serbuk kunyit, udang dan masaklah dengan api pelahan. kena dikacau selalu takut pecah minyak.
kemudian masukkan sayur yang keras dulu dan di ikuti sayur yang lembut.
masukkan garam tunggulah sehingga mendidih kuahnya sambil dikacau selalu.



SAMBAL TUMIS:

cili kering
bawang 
bawang putih
udang kertas
pes asam jawa
sedikit garam
sedikit gula
sedikit minyak menumis

masaklah seperti sambal tumis biasa. 
* masaklah sehingga benar benar kering

* jika masukkan ketulan ayam pun sedap dalam kuah lodeh ni... lagi sedap!

Thursday, March 22, 2012

KETAM TELUR MASIN


kalau dilihat pada nama tentu x berapa menarikkan... tengok gambar pun nampak biasa je masakan ketam nikan.... tapi sebenarnya ia telah memecah rekod keluarga.. dorang kata piwiiiiiiiittt sedaaaaaaapp...!! tibalah giliran akak pula untuk merasa... memang akak pun tunjuk jari "bestnya.."
sebenarnya masakan ni seangkatan dengan udang mentega atau udang goreng nestum.. ia adalah sepupu sepapa rupanya... tapi yang ini bahan utamanya akak menggunakan ketam dan telur masin kuning..

RESIPI KETAM TELUR MASIN
moh weh ke dapur akak..


1. Ketam bunga - 3 ekor (potong setengah)
2. Kuning telur masin - 5 biji (direbus)
3. Bawang putih - 3 ulas (dicincang)
4. Cili padi - 8 biji (dicincang)
5. Tepung kanji - 2 sudu besar)
6. Mentega - 2 sudu besar
7. Susu cair - 2 sudu besar
8. Daun kari - 5 helai
9. Garam & lada sulah secukupnya


1. Kukus ketam hingga masak dan toskan airnya
2. Gaulkan ketam bersama tepung kanji & goreng di dalam minyak yang banyak. Toskan & angkat. Ketepikan
3. Tumis bawang putih yang dicincang bersama mentega dan kuning telur masin yang juga dicincang dengan api perlahan
4. Masukkan daun kari dan susu cair
5. Masukkan ketam yang digoreng tadi, gaul mesra
6. Perasakan dan sedia dihidangkan

Tuesday, March 20, 2012

PENANG CHAR KUEY TIAW


mai.. mai.. maiii... makan char kuey tiaw... nak yang biasa ke atau nak udang banjir.. habaq ja.... ok...
rasa dulu.... lepas makan kita kira ya... hahahaha...
rasa rasa boleh niaga x char kuey tiaw ni...? uuppp.. senang bangat buatnya.. makan pun sedap!!

dulu akak pernah masak cara char kuey tiaw ni.. dah siap masak.. akak p hantaq umah kengkawan... x lama tu siap dapat mesej.. dia kata sedap sangat macam kedai...!!( kembang sekejab hati...) tapi dia kata kenapa hantaq sikit sangat?.. x cukup depa nak makan sekeluarga! sebab depa x masak malam tu... huhuhu.... amboiiii.. ayat ni yang x mau dengaq ni.. heheheh.. dah la kita p hantaq.. nak suruh rasa ja.. dorang pulak dok suruh tamu satu keluarga...!! hehehe.. akak tau depa dok gurau ja tu.. akak jawablah... kalau dah rasa sedap.. dan nak banyak.. ape lagi x reti reti nak oder.. sebesen pun boleh buat, tu saja nak promosi ja... hahahaha.. 


hai... apa loghat yang cakap ni... muahahaha... rupanya bila makan Penang char Kuey Tiaw ni loghat pun berubah sama... selen utara nooo... x pa.. somi cek pun orang sebelah utara jugak.. setakat cakap sikit sikit tu.. besa dah..
OK.. jom kita p tengok resepinya...

RESIPI PENANG CHAR KUEY TIAW


Bahan-bahan ( 2-4 org )
* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 kiub pati ikan bilis
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk) *akak guna sos tiram
1 sk gula

* UTK MEE *
300gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang / udang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur

UTK PASTE-
Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang. Kupas udang. Asingkan isi dari kulit serta kepala. Ambil kulit dan kepala udang tu dan kisar bersama air rebusan tadi. Tapis dan ketepikan air pati udang ni.
Campurkan semua bahan utk paste dgn air pati udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

UTK MEE-
Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.




TIPS DARI KAK RAHMAH
ram said...
Salam 1 Malaysia sumua :)

Sapa nak makan cha koi teow sedap ala-ala penang ori punya mai kak rahmah ajaq, semua mau kena cara baru dia sedap, xleh silap sikit na!

Mau ada

1. Gas regulator yang bulih ejas gas bagi banyak (api besaq)
2. Kuali kawah 13-14 inci yang ada tangkai kayu/plastik baguih lagi

Cara goreng (sepinggan saja sekali goreng baru syok)

1. Pasang api besaq, Masuk minyak sikit (2-3 sudu)
2. Dah cukup panaih masuk udang besaq 2-3 ekoq (goreng sesedap rasa)
3. Agak2 udang da ok, ketepikan sikit udang tu, buang sikit minyak sampai tinggai 1 sudu (tak mau buang pun xpa ikut suka hangpa)
4. Masuk [b]cabai mesin[/b] setengah cawan (tang ni kena jaga takut tebakaq bulu-bulu hangpa, api naik tinggi woo)
5. Masuk kerang sejemput kecik, toge sejemput besaq, kucai sejemput haluih, kacau bagi cabai masak n sebati ngan bahan2 tadi
6. Masuk la pulak sejemput koteaw, pakai yang haluih (yg depa buat koteaw sup tu) lagi ok, kacau lagi sambe2 katoq kuali ngan sudit tu bagi gempaq sikit weh
7. Bagi bahan2 tu tepi ckit, pecah teloq sebiji, jangan lupa basuh dulu nanti x lalu abe nk makan, cepat-cepat boh [b]kicap koteau special[/b] secawan sambe kacau teloq bagi sebati ngan kicap koteau tadi (nak kuah lebih tarok lebih, nak kerin bagi kureng lar kicap tu)
8. Jangan biaq lama (berapa saat), dah mesra kicap ngan teloq, hangpa padam api

Masuk pinggan dah bulih pekena chakoteau penang punya

KOMEN KAK RAHMAH LAGI

Sebenaqnya nak goreng cakotiau ni x susah, laki kak rahmah yang tak penah pegang suditpun dah pakaq masak cakotiau la ni, Rahsia sedap x sedap cakotiau ni letak kat kicap/sos dia. Kak rahmah buat sendiri kicap cakotiau dengan cabai sekali, insyaAllah bukan nak sombong tapi buleh la saing dengan hat kat matang pauh ka bukit mentajam ka sungai dua ka insyaAllah buleh cuba.

Sapa-sapa nak cuba kicap cakotiau kak rahmah bulih hubungi kak rahmah di 013-7790417 (kak rahmah prefer sms na), yang nak meniaga dialu-alukan


Monday, March 19, 2012

KELAS NASI LEMAK KUKUS, NASI LEMAK EXPRESS DAN IBU SAMBAL


kelas masakan nasi lemak kukus, nasi lemak segera dan ibu sambal yang akak hadiri di taman Melodi ipoh semalam... amat berbaloi.. yang best tu kelas ni turut di hadiri oleh pengusaha nasi lemak yang sudah bertahun berniaga... mungkin juga ingin menambahkan ilmu yang sedia ada..

 telur rebus goreng
 sosej goreng
 ayam goreng
 tumis bawang dan cili blend

 sementara itu buat nasi lemak kukus
 nasi lemak kukus
 nasi lemak kukus
ibu sambal yang boleh dimasak  dengan apa saja masakan, malah boleh di frozenkan.. tahan sebulan
  proses sambal ayam
 proses sambal sosej
siap dihidang.. ada sambal telur
 nasi lemak express
 nasi lemak express dalam proses
nasi lemak express hampir siap
 nasi lemak express siap
 tapau balik sambal telur
 tapau sambal ikan bilis
 tapau sambal sosej
 tapau sambal ayam goreng dan juga ibu sambal sekali...