Sunday, March 4, 2012

MASAK LEMAK TELUR ITIK


Kenapalah telur itik akak hancur bila di masak.. biasanya kalau kita guna telur ayam je jadi x menawan... x syok tengok... aduyai.... x suka.. x suka... tapi wp begitu.. sedap dan licin... hehehe...


RESIPI MASAK LEMAK TELUR ITIK

4-5 biji telur itik - bersihkan dulu kulit luarnya
6-8 biji cili api - tumbuk lumat
1 biji bawang kecil- tumbuk
1 1/2 - 2 cawan santan + sedikit air (jika pekat)
sedikit serbuk kunyit @ kunyit hidup
daun limau purut - jika suka ( masukkan jika rasa telur berbau )
garam secukup rasa

masakkan dulu bahan tumbuk bersama santan, garam seta serbuk kunyit dan masaklah sehingga mendidih.
perlahankan api kemudian masukkan telur satu persatu tapi hendaklah di kacau perlahan sekejab. biarkan seketika sehingga nampak telur tadi keras sedikit barulah dikacau perlahan.
masukkan daun limau purut. 
kuatkan semula api dan hendaklah sentiasa dikacau perlahan.

** tapi akakrasa fail masak telur kali ni.. hehehehe (sabar nooo...)

1 comment:

  1. sedapnya masak lomak tolor itik tu..dah lama sungguh tak makan .

    ReplyDelete