Monday, March 5, 2012

DONUT / DONUT LABU MANIS


rasa baru lagi buat donut labu tapi saja nak buat bentuk bulat bulat lak kali ni... masa buat yang dulu sedap pulak rasanya.. x puas makan ikut resepi yatie.. teringin nak makan lagi tapi kali tapi resepi lain cuma sama tajuk je.. kalau ikutkan resepi di bawah ni guna tepung sampai sekilo.. wooo banyaknya.. akak buat half je.. jadilah kami makan 4 beranak.. kebetulan anak sedang bercuti untuk final exam...
cantikkan wane donut ni kuning je...


RESIPI DONUT / DONUT LABU MANIS


Bahan-bahan ( 55 bj )

1 Kg tepung
1 1/2 peket yis segera mauripan (jumlah brt =16g)
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu makan garam
300 g labu yang telah direbus empuk
3 biji telur besar
1/2 cawan gula
1 cawan rata majerin
castor sugar secukupnya untuk ditabur pada donut



  1. gaul rata tepung, susu & yis.
  2. menggunakan blender cili, kisar telur & gula hingga hancur. campurkan labu rebus, blend lg.. jika kental sangat campurlah sesudu dua air suam. campurkan garam & majerin, blend hingga sebati.
  3. Dsc00099
     campurkan bahan2 yg dimesin ke dalam tepung & uli hingga menjadi satu doh yg kenyal & licin. dlm 10-15 minit gak lah.. (tambah sedikit air jika perlu, semasa menguli td)
  4. Dsc02621
     biar doh mengembang lebihkurang 1 jam.
  5. Dsc02622
     pastu gentel bulat doh lalu dileperkan. susun atas dulang yg telah ditabur sedikit tepung.
  6. Dsc02625
     bila doh mengembang sekali lagi, boleh lah dibuat lubang dengan jari lalu digoreng dgn api perlahan hingga masak kedua2 bahagian.
  7. Dsc02632
     bila telah keperangan, angkat & tos kan donat. semasa masih suam2 golek2kan kedalam gula castor

No comments:

Post a Comment