Wednesday, April 25, 2012

IKAN PARI AIR ASAM


ikan air asam yang menjadi kegemaran akak... kalau time kurang sihat inilah hidangan yang membangkitkan selera.. tapi akak bukannya demam.. cuma cuaca sekarang ni terlalu panas.. kadang kadang mulut pun turut rasa x selera je..


RESIPI IKAN KEMBUNG AIR ASAM

1 ekor ikan pari - di rebus dengan asam keping dan sedikit garam/boleh juga ikan di kukus tapi akak rebus dengan api yang sederhana takut ikan hancur.tos dan ketepikan.

sos air asam:
1 biji bawang besar - belah 2 dan di mayang halus
1 biji tomato segar - di potong kiub
cili api - di hiris halus(akak tumbuk)
2 tangkai cili merah - di tumbuk dengan sedikit belacan dan garam
bancuhan air asam jawa/jus limau
sedikit cili sos
gula

gaulkan ke semua bahan sehingga sebati. rasa masam masinnya.
bolehlah di curahkan pada ikan pari tadi..


3 comments:

  1. salam kak norli
    semalam kita bru makan ikan pari bakar;..x pernah lg mkn pari mcmnie..mesti sedap kan..

    ReplyDelete
  2. Hadoiiiii...... air asam tu yang buat terus kecurrrrr!

    ReplyDelete
  3. Salam kak norli...wah pepagi dah tayang ikan pari ngan ayaq asam...kecur air liur dah ni..

    ReplyDelete