Tuesday, May 15, 2012

SUP IKAN MERAH



en3 lepas.. wp bizi tapi dapur akak tetap berasap gak tapi x lah masak beria sangat.. sekadar mengenyangkan perut.. cuma terlalu bizi hingga x sempat nak update kat sini je...
 lama sungguh akak x buat sup ikan.. rasanya dah bertahun tahun lamanya... ternampak ikan merah di pasar terus teringin nk buat... hehehe.. orang kate dah kempunankan...


RESIPI SUP IKAN MERAH

1 ekor ikan merah - kerat 3
1/2 bawang besar - potong kiub kasar
bawang putih - ketuk
halia - ketuk
sedikit suun
2 biji kentang - potong
1/2 biji karat
sedikit daun sup
1 bungkus sup bunjut
kulit kayu manis
bunga lawang
sedikit garam
air secukupnya
sedikit serbuk secukup rasa
sedikit minyak tumis

panaskan minyak tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi
masukkan halia bawang putih dan bawang besar
kemudian masukkan air secukupnya bersama kentang dan sup bunjut
kemudian masukkan ikan merah, karat, suun dan garam dan serbuk secukup rasa
masaklah sehingga mendidih dan tutup api
taburkan daun sup dan bawang goreng jika ada

2 comments:

  1. salam kak norlie.. tun kalau ikan merah, isi dia wat sup, kepala dia simpan utk wat kari ^^

    ReplyDelete
  2. salam k.Norlie...sup ikan merah ni mkn ngan nasi panas2 mmg best sgttttt!!Betul kata tun tu..kepala nya buat kari..hihi

    SELAMAT HARI IBU juga!

    ReplyDelete