Tuesday, August 7, 2012

BISKUT GREEN PEAS / PERMATA ZAMRUD


biskut yang menjadi hidangan setiap tahun.. sambutan yang menggalakkan...  buat banyak pun x kisah.. sure habis punya... biskut ini tidak termasuk dalam senarai sample biskut raya akak... ia hanya buat untuk makan sendiri dan hidangan tetamu je..


ada juga para tetamu memanggil biskut ini dengan permata zamrud sebab warna hijaunya kut.. apa pun nama yang diberi.. biskut ini ramai peminatnya.... hehehe

RESIPI BISKUT GREEN PEAS

600g kacang green peas serbuk
600g tepung biskut (red ros flour)
400g gula icing
2sb garam halus
4st baking powder
450 ml minyak jagung(agak agak x melekat di jari)

HIASAN:
2 biji kuning telur + pewarna hijau
coklat green rice


masukkan semua bahan di dalam bekas besar kecuali minyak.
tuangkan minyak sedikit sedikit dan di gaul hingga sebati kesemuanya.
gaulkan sehingga x melekat di tangan.
kemudian bolehlah di bulat bulatkan dan susun di atas tray.
sapukan kuning telur yang di campur pewarna hijau di atas biskut.
kemudian tabur coklat green rice.
bakar 160'C 15-20 bergantung pada oven.


pemandangan dari atas balang... 600g kacang green peas serbuk
 dapat penuh sebalang


wow.. dapat sebalang besar uuuuuuuuu...

No comments:

Post a Comment