Tuesday, August 7, 2012

ROLLED PINEAPPEL TART


tart yang sedap dan rupanya yang gebu..
tart ni amat cantik warna kekuningan... 
tart ini juga termasuk dalam senarai tempahan hari raya setiap tahun...
akak berhasrat nak membuat khas untuk Mr Hubby yang memang peminat setia tart ini.... cuma sekarang ni akak terpaksa menyiapkan semua tempahan barulah akak nk mula buat untuk sendiri... harap harap sempat menyiapkan untuk santapan suamiku.. hehehe


 biasanya akak x letak pun tepung kastad, tepung jagung dan minyak sapi cuma kadang kadang ada juga letak tepung susu. gula pula biasanya akak hanya letak icing sugar je tapi kali ni resepi ni amat berbeza dengan caster sugar..

RESIPI ROLLED PINEAPPEL TART

Bahan2:
226g butter - room tempt
270g tepung gandum
20g gula kastor
30g tepung jagung
40g tepung kastard
20g susu tepung
1 biji kuning telur
1 tsp vanila
1 tbsp minyak sapi
1 biji kuning telur (untuk sapuan)

Inti jem nenas:
4 biji nenas muda
2 1/2 tbsp gula
kulit kayu manis
Bunga cengkih
Daun pandan
1 tsp esen vanila

Cara2 membuat inti:
1. Parut nanas hingga halus (jangan buang airnya).
2. Masak nanas tadi bersama daun pandan hingga kering sambil di kacau supaya tak hangus.
3. Setelah agak kering, masukkan gula, vanila, bunga cengkih & kulit kayu manis. Kacau hingga likat. Angkat & sejukkan.

Cara2 membuat doh:
1. Pukul telur, butter, minyak sapi, gula & vanila hingga kembang.
2. Dalam mangkuk sederhana besar, ayak tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard & susu tepung bersama. Masukkan sedikit demi sedikit kedalam adunan sambil terus memukul pada kelajuan perlahan.
3. Jika adunan masih melekat pada tangan, tambahkan sedikit tepung. Jika adunan kering pula, tambahkan sedikit butter. Tutup adunan supaya tak kering & mengeras.
4. Masukkan adunan dalam acuan & tekan keluar, letak jem & gulung kemas.
5. Sapu sedikit kuning telur atasnya & bakar pada suhu 160 C selama 10 - 15 min atau hingga masak ( simpan di rak tengah masa membakar).

1 comment:

  1. adda pun tiap2 tahun mesti kena ada tart..tp selalunya tempah la..kihkihkih...kena plk yg gebu2 tuh..mak aiiiii sedapnya..

    ReplyDelete