Wednesday, October 24, 2012

BISKUT BIJAN


baru ni akak ada buat juga biskut bijan ni tapi bukannya resepi yang sama... resepi tu di sini.. kalau di lihat gambar pun nampak kelainan rupanyakan.. akak lebih suka resepi yang ini lagi.. lebih sedap, rangup dan lebih gebu.. warna pun lebih putih..
akak dah lupa dari mana akak dapat resepi ni... tapi untuk pengetahuan.. yang akak ingat ia ada nyatakan ini adalah resepi dari pengusaha biskut Mak Ngah Che Empah.. 


BISKUT BIJAN
(Sumber: Mak Ngah Che Empah)

1 biji telur (merah sahaja)
1 cawan mentega
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
3 cawan tepung sagu/tepung ubi
1 cawan bijan ~ digoreng
sedikit vanila dan baking powder


Krimkan butter dan gula. Apabila dah kembang, masukkan merah telur dan pukul sebati. Masukkan esen vanila. Akhir sekali masukkan tepung2 yg dah diayak bersama tadi beserta dgn bijan. Tepung tadi x perlu dimasukkan kesemua sekali, cukup sekadar adunan dapat dibentuk dah mudah untuk diterap. Terapkan dan bakar sehingga masak.

3 comments:

  1. Asslmkum kak
    wah. . Mcm best ja. Senang pulak tu. Sue copy dl. Thanks kak share resepi

    ReplyDelete
  2. sedapnyer kak...nampak cam rangup jer...

    ReplyDelete
  3. Betol2 nostalgia biskut ni. Sebijik Rasa mcm mak Saya buat Masa Saya kecik2 dulu. Tapi mak dah lupa resepi. Alhamdulillah jumpa resepi ni. Semoga pahala mengalir seperti sungai

    ReplyDelete