rasanya baru lagi akak masak ketam.. dah beli lagi ketam.. dah kesukaan keluarga... tapi kali ni akak masak cam ni pula.. x sangka anak akak suka pulak... wp x berkuah..
sebenarnya akak ni kena berpantang makan makanan laut ni.. dulu masa usia x sampai 30an akak suka dan terlebih makan makanan laut ni.. sehinggakan akak sakit kaki untuk berjalan.. berdiri lama x tahan... rupanya urid asid tinggi.. lama juga akak menanggungnya.. dan terpaksa menahan selera makan kerana doktor menasihati dan memberi senarai yang patut akak elakkan.. aduiii.. banyaknya yang makanan yang kena elak.. sesekali akak gasak jugak.. maklumlah.. kita jadi tukang masak untuk keluarga jadi makanan yang habis tu akak x nak membazir.. diam diam tanpa pengetahuan mr hubby akak makan juga.. (kalau dia nampak mesti dia tegur!! dapatlah ketubah free le jawabnya..)
rupanya.. di usia sekarang wp dah belasan tahun... makanan tu wajib dijaga dan adakalanya akak memang x sanggup menahan selera.. menyebabkan akak sakit ke pinggang pula.... melalut pulak akak ni..
berbalik kita pada masakan ketam ni... untuk pengetahuan.. masak ni sedap sangat.. cubalah..
sebenarnya akak ni kena berpantang makan makanan laut ni.. dulu masa usia x sampai 30an akak suka dan terlebih makan makanan laut ni.. sehinggakan akak sakit kaki untuk berjalan.. berdiri lama x tahan... rupanya urid asid tinggi.. lama juga akak menanggungnya.. dan terpaksa menahan selera makan kerana doktor menasihati dan memberi senarai yang patut akak elakkan.. aduiii.. banyaknya yang makanan yang kena elak.. sesekali akak gasak jugak.. maklumlah.. kita jadi tukang masak untuk keluarga jadi makanan yang habis tu akak x nak membazir.. diam diam tanpa pengetahuan mr hubby akak makan juga.. (kalau dia nampak mesti dia tegur!! dapatlah ketubah free le jawabnya..)
rupanya.. di usia sekarang wp dah belasan tahun... makanan tu wajib dijaga dan adakalanya akak memang x sanggup menahan selera.. menyebabkan akak sakit ke pinggang pula.... melalut pulak akak ni..
berbalik kita pada masakan ketam ni... untuk pengetahuan.. masak ni sedap sangat.. cubalah..
KETAM MASAK SAMBAL KERISEK ALA RENDANG
8 ekor ketam
bahan kisar:
rm1 cili kisar(cili kering)
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji buah keras
3 batang serai
3 camca sos cili (akak x bubuh)
rm2 santan pekat
rm2 kerisik
2 sudu gula
3 sudu sos tiram (akak x bubuh)
1 sk serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar - (yang di sangai)
1-2 helai daun kunyit - hiris halus
garam secukup rasa
ikut resepi asal ketam di goreng terlebih dahulu, tapi akak x goreng ye.
kisarkan cili ,sos bawang kecil,putih,serta buah keras,panas kan minyak tumis kan bahan2 yg di kisar tadi,serai di titik tumis kan sekali,bila sudah naik bau masukan ketam,gaul hingga sebati ,masukan santan dan tambah satu gelas air,kacau hingga masak akhir sekali masukan kerisik gaul hingga sebati,masukan garam sos tiram serta gula ......secukup rasa siap unt di hidangkan
tambah kan asam jawa 3sudu jika inginkan rasa lebih enak
No comments:
Post a Comment