Sunday, October 7, 2012

CHICKEN BALL KARI BERIANI



Jom kita makan kari beriani pula.... sedap ni... biasanya akak masak guna kari biasa je tapi kali ini nak tukar selera dengan kari beriani pulak...


CHICKEN BALL KARI BERIANI

15 biji chicken ball
1 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
1/2 sudu lada hitam - dikisar
2 sudu besar rempah kari ayam
2 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 cawan air
1/2 cawan susu segar
1 biji tomato - dibelah 4
2 biji kentang
Garam dan gula secukup rasa

Bahan tumis :
1 batang serai - dititik
1 helai daun pandan
4 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah - dimayang
4 sekawan bahan tumis
Sedikit minyak



 Cara-cara :

Tumiskan semua bahan tumis hingga naik bau.
Masukkan bahan yang dikisar, kacau sebati.
Masukkan rempah kari, rempah beriani, cili kisar, sos cili dan sos tomato, kacau sebati
Masukkan 2 cawan air, kacau dan biar mendidih.
Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa, kacau dan masak hingga ayam empuk dan pecah minyak.
Masukkan susu segar dan tomato, biar mendidih, matikan api dan sedia untuk dihidangkan.

1 comment: