ayam goreng berempah ni akak saja gandingkan dengan nasi kurma.... tapi kali ni akak goreng amat simple tanpa serbuk jintan dan ketumbar.. ape yang membangkitkan bau dengan ayam goreng berempah ni adalah dengan campuran daun kari bersama daun pandan tu.. sekembali anak dari masjid UTP anak kata baunya dah sampai ke jalan depan umah.. turun je kete bau dah semerbak harum.. kompom bau dari umah kita.. hehehe... sungguh x syak lagi!
simple simple pun akak masak tetap menambat selera keluarga... cepat je habisnya.. syukur Alhamdulillah..
RESIPI AYAM GORENG BEREMPAH
resipi yang mudah dan simple
1/2 ekor ayam - potong kecil
1 sb mombong serbuk kari ayam
1 sb serbuk cili
2 ulas bawang putih - cincang lumat
beberapa helai daun kari pulai
garam secukup rasa
minyak menggoreng (terendam)
gaul semua bahan hingga sebati. akak x perap dan terus panaskan minyak.
bila minyak panas, lalu gorenglah dengan api yang sederhana.
gorenglah sehingga masak di samping itu masukkan daun kari secara sedikit demi sedikit.
semasa menggoreng jika ada terdapat banyak serbuk bolehlah di ambil keluar dari kuali.
teruskan menggoreng sehingga ayam benar benar masak.
angkat dan toskan. siap.
No comments:
Post a Comment