Friday, November 2, 2012

ACAR TUMIS



hidangan ini juga adalah set nasi kurma dari umah yan... sedap sangat.. x sangka anak akak suka sangat..
sebenarnya anak anak akak ni amat cerewet selera dorang ni.. kadang kadang akak pun naik pening x tau nak sediakan juadah untuk dorang ni.. kalaulah dorang kawin nanti x taulah isteri isteri dorang rasanya sebelum tidur mesti puas pikir esok nak masak ape... hehehe... tapi usah bimbang... blog ni kan ke ada... kebanyakan dari masakan di sini banyak yang dorang suka... seandainya mamanya sudah tiada lagi.... bukalah blog ni.. inilah gunanya blog masakan... akak x meninggalkan harta benda yang banyak tapi akak meninggalkan ilmu dari air tangan mamanya untuk diwarisi oleh generasi mama akan datang.. jika harta yang kau cari... usahakanlah sendiri dengan ilmu yang ada.. kejarlah ilmu dunia dan akhirat.. ilmu itu biarlah seimbang, jangan ada yang sengit. kerana ilmu itulah yang akan memuliakanmu serta dihormati orang...


ACAR TUMIS

BAHAN BAHANNYA.

A      1 biji lobak merah
         1  ,,   timun
         1  ,,  cili bangala hijau * akak guna cili hijau (buang biji) kerat 2 dan balah kecil
         1  ,,    ,,      ,,       merah * akak guna cili merah (buang biji) kerat 2 dan belah kecil
         * semua bahan dia atas akak rendam dengan air kapur sekejab - untuk kekalkan kerangupan

B      2 labu bawang besar 1 belah 4
         5 ulas       ,,      putih di ketuk
         2 sudu halba campur

C      3 sudu sos cili
        3   ,,      ,,   tomato
        garam secukup rasa


CARA MEMASAKNYA

Panaskan sedikit minyak tumis bahan B masukkan bahan A kacau kemudian masukkan bahan C berserta sedikit garam dan gula kacau rata dan bolehlah di angkat .

1 comment:

  1. nie..... memang kegemaran semua kat rumah yan.....hari masak pun tak apa.....

    ReplyDelete