Friday, November 16, 2012

BINGKA CRACKERS


puas hati buat bingka ni... amat sedap.. bila sedap sekejab je dah habis... tu yang suka! 
sebenarnya akak buat bingka ni untuk mesyuarat rakan kenduri... perbincangan untuk menyelaraskan hal hal yang berkaitan kenduri untuk group yang akan mengadakan kenduri kahwin x lama lagi.. termasuk perbincangan menu menu yang hendak di masak serta peralatan kenduri... dua orang dari rakan kenduri akan membuat kenduri pada 2/12 dan seorang lagi pada 20/12.. kedua duanya nak menyambut adik ipar dan kenduri itu akan dijalankan di umah group rakan kenduri..


BINGKA CRACKERS
Sumber:Kh267tm,
Majalah Aroma Jun2012
loyang 9" bulat

Bahan-bahan

20 keping biskut cream crackers
85 gm.tepung gandum
1 cawan gula pasir
3 biji telur
710 santan atau susu segar
secubit garam
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil pandan emulco/pewarna hijau
1 sudu kecil coklat emulco
1 sudu kecil esen vanila
sedikit bijan untuk tabur


Cara membuatnya

Panaskan oven 180'C.Sapukan loyang dengan mentega.
Kisarkan semua bahan kecuali,bijan ,pewarna esen vanila dan coklat emulco.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
Satu bahagian di letakkan pandan emulco dan pewarna hijau.
Satu bahagian lagi,asingkan satu senduk dan letakkan coklat emulco .Baki adunan di letakkan esen vanila.
Tuangkan adunan vanila ke dalam loyang.
Tompok-tompokkan adunan yang berwarna coklat ke atasnya dan buat corak marble .
Bakar di dalam oven sehingga permukaan atas kelihatan keras sedikit(lebih kurang 15-20 min.)
keluarkan dari oven dan tuangkan adunan hijau pula.Taburkan bijan di atasnya.
Bakar semula di dalam oven selama 45 minit atau sehingga permukaan atasnya keperangan.
Setelah masak ,biarkan bingka sejuk sebelum di potong.


3 comments:

  1. salam kak.norlie.... bingka biskut nih juga antara bingka2 yg sedap! cantik bingka akak ade marble2... leh tiru nanti... hihi

    ReplyDelete
  2. cantik bingka yang Norlie buat tu,saya dah pernah buat sedap makan dgn,kopi panas..

    ReplyDelete