salad yang sangat sangat sedap.. jangan pandang sangat gambar di atas tu.. sebenarnya ia dah x cukup bahan untuk di hiaskan di dalam hidangan ni.. akak guna apa yang patut sebab waktu dah kian hampir.. (akak dah mula risau dan takut pengantin lelaki tiba dulu sebelum hidangan disediakan di atas meja pengantin) lagi pun akak perlukan masa nk balut dengan plastik ke semua masakan pengantin ni
inilah gambaran sebenarnya salad yang sedap ni...
SALAD DAGING ALA THAI
300 g daging batang pinang
bahan A - perap:
1 1/2 sb jus limau nipis tapi * akak guna lemon 2 sb
1 sb gula melaka * akak guna gula pasir sebab terlupa!
1 sb sos ikan / sotong
2 sb minyak bijan
1 sb kicap cair
2 sb halia - sagat / kisar halus
1 ulas bawang putih - cincang lumat
200 g tomato segar - hiris
200 g timun segar (buang biji) hiris
1 biji bawang besar - mayang halus
1 biji cili merah - mayang halus
6-8 biji cili api - hiris
2 tangkai daun pudina * akak dah cari tp x jumpa
1 tangkai daun selasih * akak x jumpa jg
1 tangkai daun ketumbar - hiris
4 helai daun limau purut - buang tulang tengah dan hiris halus
60 g kacang tanah - goring dan tumbuk kasar kasar
garam gula secukup rasa (hati hati sebab bahan perap dah ada perasa)
gaul rata bahan A dan tuang sikit pada daging, gaulkan dan simpan dalam peti ais 2 jam. nak perap lama pun x pe.
panggangkan daging dalam oven hingga masak.
keluarkan daging dan hiris halus daging tadi dan campurkan dengan bahan B dalam mangkuk besar dan masukkan lebihan bahan A dan gaul pada daging serta bahan salad tadi. perasakan garam dan gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment