Thursday, January 3, 2013

TOMYAM KETAM


pestime akak buat ketam masak tomyam ni.. selalunya akak buat tomyam campur atau ayam je... x rugi memcuba.. memang kaww.. rasa ketamnya... sedap sangat... anda pun boleh cuba jika nak rasa kesedapannya.. kompom x nyesal punya... hehehe
** sup ketam amat baik untuk orang demam denggi **


TOMYAM KETAM


3 ekor ketam sederhana besar - bersihkan
2 batang serai - dikerat dan diketuk hujungnya
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
2 ulas bawang putih - ketuk
1cm lengkuas - ketuk
1 in halia - ketuk
2 helai daun limau purut - dikoyak
sedikit karat - potong panjang

5- 8 tangkai cili api - belah x putus
2 ketul kiub knorr
sedikit perahan jus limau
air secukupnya
sedikit gula garam
sedikit daun ketumbar - hiris, untuk memberi bau

mula masak air hingga mendidih, masukkan segala serai, lengkuas, halia, bawang, ketam, kiub daun limau purut, gula garam, sos tiram, jus limau dll jika suka.
akhir sekali sebelum diangkat taburkan daun ketumbar ke dalam tomyam.

2 comments: